Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Strategijo podjetja udejanjajo ljudje – Podpora razvoju kadrovske funkcije kot strateškega partnerja

Strategija podjetja, ne glede na to, kako briljantno je zasnovana, ostaja zgolj črka na papirju, če ni uresničena skozi delo, zavzetost in predanost ljudi. Zato je ključnega pomena, da kadrovska funkcija znotraj podjetja ni zgolj administrativna enota, temveč strateški partner, ki igra ključno vlogo pri uresničevanju vizije in ciljev organizacije.

Pomen kadrovske strategije

Kadrovska strategija ni le dokument, temveč načrt, ki usmerja vse aktivnosti na kadrovskem področju. Pripraviti jo je potrebno s celovitim razumevanjem poslovnega okolja in krovne strategije organizacije. Usklajenost med kadrovsko in poslovno strategijo omogoča boljše obvladovanje tveganj, hitrejše prilagajanje spremembam in prispeva k boljšim poslovnim rezultatom.

Ključni koraki pri pripravi kadrovske strategije

Priprava kadrovske strategije vključuje tri ključne korake:

  1. Analiza obstoječega stanja

Zbiranje podatkov o trenutnem stanju zaposlenih, kompetencah, organizacijski kulturi in drugih pomembnih dejavnikih.

  1. Opredelitev želenega stanja in ciljev

Določitev, kam si podjetje želi priti in katere so ključne prioritete na kadrovskem področju.

  1. Izdelava strategije z načrtom implementacije

Vključuje časovnico, odgovorne osebe, metode merjenja uspešnosti in načrt za implementacijo.

Dobra kadrovska strategija prinaša številne koristi:

  • Celovito poročilo o obstoječem stanju

Pregled, ki vključuje poglede vodstva, kadrovske službe, zaposlenih in zunanjih svetovalcev.

  • Jasna opredelitev ciljev in prioritet

Pomaga osredotočiti aktivnosti na trajnostni razvoj zaposlenih in podporo poslovni strategiji.

  • Načrt implementacije

Pokriva področja, kot so zaposlovanje, razvojcompeto.si voditeljstva, nagrajevanje, napredovanje, nasledstva, raznolikost in vključevanje, zdravje in wellbeing ter kadrovska analitika.

Kadrovska funkcija kot strateški partner

Kadrovska funkcija ni zgolj izvajalec strategije, temveč lahko postane pomemben strateški partner vodstvu. Poglobljeno poznavanje poslanstva, vizije in ciljev organizacije omogoča kadrovski funkciji, da aktivno sodeluje pri načrtovanju in izvajanju ključnih aktivnosti. Lahko je gonilna sila pri postavljanju ali redefiniranju vrednot v organizaciji, sogovornik pri postavljanju organizacije ter desna roka vodstvu pri vzpostavljanju voditeljstva in razvoju bodočih vodij.

Gradnja organizacijske kulture

Izgradnja organizacijske kulture, ki podpira poslanstvo in vizijo podjetja, je dolgotrajen proces. Kadrovska funkcija igra ključno vlogo pri definiranju in oblikovanju želenih vrednot ter pri zagotavljanju, da so te vrednote žive v vsakodnevnem delu. Organizacijska kultura, ki daje v ospredje človeka in njegov potencial, je temelj za razvoj opolnomočenih posameznikov, ki jih povezujejo skupne vrednote, poslanstvo in vizija.

Poudarki za prihodnost

Vsaka organizacija mora prilagoditi svojo kadrovsko strategijo svojim specifičnim potrebam in izzivom. Opolnomočena kadrovska funkcija, dober pregled dejanskega stanja, premislek o viziji in strategiji ter ključnih izzivih in tveganjih so sestavine za uspeh. Vrednote pa predstavljajo pomembno začimbo, ki daje kadrovski strategiji pravo okusnost in učinkovitost.

Z razvojem potencialov zaposlenih in podporo pri ustvarjanju spodbudnega delovnega okolja lahko kadrovska funkcija pomembno prispeva k dolgoročnemu uspehu organizacije. Le tako lahko zagotovimo, da strategijo podjetja udejanjajo ljudje – motivirani, zavzeti in usmerjeni k skupnim ciljem.

Potrebujete podporo pri opolnomočenju kadrovske funkcije: vabljeni, da nas kontaktirate office@competo.si

Ostali članki

HR : od operativne do strateške vloge

13.10.2024
Anita Lovše, senior svetovalka Competo V mlajših letih sem delo v kadrovski službi razumela kot najbolj plemenito stvar, ki jo lahko počnem v...

Zahtevne razmere so priložnost, da kadrovska funkcija pokaže svojo strateško vlogo

13.10.2024
Nina Potisek, partnerka Competo V takšni ali drugačni vlogi se s kadrovsko funkcijo ukvarjam že skoraj 30 let in spremljam njen razvoj. Zdi se mi,...

Kako ustvariti pogoje, ki pritegnejo računovodje?

11.10.2024
Maša Budnar Radilović, svetovalka za iskanje in selekcijo Competo   Področje računovodstva v Sloveniji se v zadnjih letih sooča z izrazitim...