Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Voditeljstvo se začne pri sebi: Kako postati uspešen vodja skozi vodenje sebe?

Ko pomislimo na voditeljstvo, običajno najprej pomislimo na vodenje drugih – ekipe, projektov ali celo celotnega podjetja. Pogosto pa pozabljamo na najpomembnejši vidik vodenja, ki je osnova vsega drugega: vodenje sebe. Brez uspešnega vodenja sebe ne moremo pričakovati, da bomo učinkovito vodili druge. V tem kontekstu je izjemno pomembno razumeti, da voditeljstvo ni le zmožnost usmerjanja in motiviranja drugih, temveč tudi zmožnost uspešnega upravljanja lastne energije, čustev, zdravja in psihološkega stanja.

 

Miha Novak Kač, partner in senior svetovalec Competo

Ključ do uspešnega vodenja: poznavanje in vodenje sebe

Voditeljstvo se začne pri notranjem zavedanju in razumevanju lastnih potreb, ciljev in omejitev. Uspešen vodja je tisti, ki zna upravljati svoje notranje procese, se zavedati svojih čustev in odzivov ter jih ustrezno usmerjati. Ta sposobnost se neposredno povezuje z učinkovitostjo vodenja drugih. Ko smo pod stresom ali ne delujemo na polni zmogljivosti, to močno vpliva na našo sposobnost vodenja in odločanja. V takih trenutkih je samopresoja ključna.

Samopresoja in razvoj osebnostnih lastnosti

Eden od osnovnih načinov za izboljšanje samovodenja je redna samopresoja. To vključuje pregled naših ciljev, vrednot, prednosti in slabosti. S tem postopkom lahko identificiramo področja, na katerih se moramo izboljšati, ter razvijamo strategije za osebnostno rast. Samopresoja omogoča vodjem, da ostanejo agilni, prilagodljivi in sposobni ustvarjati okolja, kjer njihovi zaposleni lahko uspevajo.

Povezovanje osebnega poslanstva s poslanstvom organizacije

Ko vodimo sebe na način, ki je skladen z našimi vrednotami in cilji, lahko svoje osebno poslanstvo učinkovito povežemo s poslanstvom podjetja. To ne le povečuje naše osebno zadovoljstvo, temveč tudi prispeva k uspehu organizacije. Uspešen vodja zna ustvariti delovno okolje, v katerem zaposleni zaradi njegovega zgleda postanejo zavzeti in motivirani.

Šola voditeljstva: poglobljen razvoj voditeljskih kompetenc

V tem kontekstu je Šola voditeljstva podjetja Competo izjemno dragocena. Program ni namenjen le izboljšanju sposobnosti vodenja drugih, ampak tudi razvoju samovodenja. Udeleženci se naučijo, kako razviti samozavedanje, izboljšati komunikacijo, obvladovati konflikte in sprejemati strateške odločitve. Vse to so veščine, ki so tesno povezane z našo sposobnostjo vodenja sebe.

Voditeljstvo je več kot zgolj vodenje drugih – je globoko povezano z našo sposobnostjo, da uspešno vodimo sebe. Le tako lahko postanemo vodje, ki ne le vodijo ekipe do uspeha, temveč tudi ustvarjajo organizacijsko kulturo, v kateri lahko vsi člani uspevajo. Šola voditeljstva podjetja Competo je priložnost, da se poglobimo v to ključno področje in postanemo boljši vodje – najprej sebi, nato pa tudi drugim.

𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐫𝐚𝐳𝐯𝐨𝐣𝐚 𝐃𝐍𝐊 𝐯𝐨𝐝𝐢𝐭𝐞𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐚 👉👉👉https://www.competo.si/za-podjetja/razvoj-ljudi-organizacij/razvoj-ljudi/sola-voditeljstva/

E-naslov: office@competo.si

Ostali članki

HR : od operativne do strateške vloge

13.10.2024
Anita Lovše, senior svetovalka Competo V mlajših letih sem delo v kadrovski službi razumela kot najbolj plemenito stvar, ki jo lahko počnem v...

Zahtevne razmere so priložnost, da kadrovska funkcija pokaže svojo strateško vlogo

13.10.2024
Nina Potisek, partnerka Competo V takšni ali drugačni vlogi se s kadrovsko funkcijo ukvarjam že skoraj 30 let in spremljam njen razvoj. Zdi se mi,...

Kako ustvariti pogoje, ki pritegnejo računovodje?

11.10.2024
Maša Budnar Radilović, svetovalka za iskanje in selekcijo Competo   Področje računovodstva v Sloveniji se v zadnjih letih sooča z izrazitim...