Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Višja plača ali boljše delovno okolje: Zakaj večinoma ne zapuščamo delodajalcev zaradi denarja?

Ko sprejemamo odločitev o novi službi, je višja plača pogosto eden glavnih dejavnikov, ki nas privabi k spremembi. Plača je namreč ključna za našo finančno stabilnost, omogoča nam življenjski slog, ki si ga želimo, in je, nenazadnje, merilo vrednotenja našega dela. Vendar pa zanimivo dejstvo, ki ga potrjujejo številne študije, kaže, da plača ni glavni razlog, zakaj ljudje zapuščajo svojega delodajalca.

Zakaj višja plača pogosto ni dovolj za dolgoročno zadovoljstvo, kateri dejavniki so tisti, ki nas resnično zadržujejo ali odganjajo iz podjetja, ter kako lahko delodajalci ustvarijo okolje, kjer bodo zaposleni ostali zvesti tudi takrat, ko se bodo pojavile finančne priložnosti drugje, pa si poglejmo v nadaljevanju.

Plača – pomembna, a ne vseobsegajoča

Ni dvoma, da je plača pomemben del našega dela. Od nje je odvisna naša finančna varnost, pa tudi občutek osebne vrednosti. Ko se znajdemo pred izbiro nove službe, je višja plača pogosto tisti dejavnik, ki lahko prevesi tehtnico v korist spremembe. Vendar pa je pomembno razumeti, da je plača le en del širše enačbe zadovoljstva pri delu.

Številne študije kažejo, da plača vpliva na zadovoljstvo pri delu predvsem na kratki rok. Ko enkrat zadovoljimo svoje osnovne potrebe in dosežemo določeno stopnjo finančne stabilnosti, nas dodatni denar ne osrečuje nujno več. Pojavlja se t. i. “hedonistična adaptacija,” kjer se hitro navadimo na višjo raven dohodka, vendar to ne vodi v trajno povečanje zadovoljstva ali sreče.

Poleg tega se plača pogosto ne more kosati z drugimi dejavniki, ki bistveno vplivajo na naše počutje v službi. Slabi odnosi s sodelavci ali nadrejenimi, pomanjkanje priznanja za trud, občutek nesmiselnosti dela ali nerazrešeni konflikti so tisti, ki nas lahko počasi, a zanesljivo odženejo iz delovnega mesta, ne glede na to, koliko zaslužimo.

Dejansko zadovoljstvo pri delu izhaja iz nematerialnih dejavnikov

Torej, kaj je tisto, kar nas resnično zadržuje pri delodajalcu, če to ni denar? Raziskave kažejo, da so ključni nematerialni dejavniki, ki vplivajo na naše zadovoljstvo pri delu, predvsem naslednji:

  • Kvaliteta vodstva in odnosi z nadrejenimi

Vodje igrajo ključno vlogo pri oblikovanju delovnega okolja. Dober vodja ne le vodi, temveč tudi navdihuje, podpira in razvija svoje zaposlene. Če se počutimo spoštovani, razumljeni in cenjeni s strani nadrejenih, je veliko večja verjetnost, da bomo ostali v podjetju. Nasprotno pa slabo vodstvo vodi do stresa, izgorelosti in želje po menjavi delodajalca.

  • Priložnosti za osebno in profesionalno rast

Ena največjih želja zaposlenih je priložnost za rast in napredovanje. Če podjetje ne omogoča možnosti za učenje novih veščin, prevzemanje večjih odgovornosti ali napredovanje na višje položaje, se lahko zaposleni hitro počutijo ujete in neperspektivne. To vodi do nezadovoljstva in iskanja boljših priložnosti drugje.

  • Organizacijska kultura in vrednote

Kultura podjetja, ki se odraža v načinu komuniciranja, reševanja problemov in odnosa do zaposlenih, je bistvenega pomena za dolgoletno zadovoljstvo. Če so vrednote podjetja skladne z našimi osebnimi vrednotami, se počutimo bolj povezani in motivirani. Podjetja, ki spodbujajo sodelovanje, inovativnost in vključenost, imajo večjo verjetnost, da bodo obdržala svoje zaposlene.

  • Ravnovesje med delom in prostim časom

V današnjem hitrem svetu je vse bolj pomembno, da lahko usklajujemo delo z osebnim življenjem. Podjetja, ki razumejo pomen ravnovesja med delom in prostim časom ter omogočajo fleksibilnost, so pogosto bolj privlačna za zaposlene. Prekomerno delo brez možnosti za odklop vodi v izgorelost in nezadovoljstvo, ne glede na višino plače.

  • Občutek smisla in pripadnosti:

Ljudje želimo čutiti, da naše delo prispeva k nečemu večjemu, da smo del ekipe, ki si prizadeva za skupen cilj. Če v svojem delu ne vidimo smisla ali če se počutimo odtujeni od organizacije, se lahko hitro pojavi želja po iskanju nove službe, kjer bomo bolj povezani z delom in sodelavci.

Kako lahko delodajalci zadržijo zaposlene?

Če plača ni ključni dejavnik za dolgoročno zadrževanje zaposlenih, kaj potem lahko delodajalci storimo, da bi ustvarili okolje, kjer bodo zaposleni želeli ostati dlje?

Vlaganje v razvoj vodij

Kompetentni vodje so srce vsake uspešne organizacije. Izobraževanje vodij, da postanejo boljši mentorji, komunikatorji in voditelji, je naložba, ki se obrestuje. Zaposleni, ki čutijo podporo in spoštovanje svojih nadrejenih, bodo manj verjetno iskali priložnosti drugje.

Spodbujanje kulture rasti in razvoja

Aktivno spodbujajmo osebni in profesionalni razvoj zaposlenih. To lahko vključuje redne izobraževalne programe, mentorstvo, možnost rotacije delovnih mest in jasne poti za napredovanje.

Gradnja močne organizacijske kulture

Vrednote podjetja naj bodo jasno definirane in vključene v vsakodnevno delo. Zaposleni  naj čutijo, da so vrednote ne le besede na papirju, temveč dejansko vodilo pri poslovanju podjetja.

Fleksibilnost in podpora ravnovesju

Podjetja, ki omogočajo fleksibilne delovne pogoje, od dela od doma do prilagodljivega delovnega časa, bodo privlačnejša za zaposlene, ki cenijo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Prav tako je pomembno, da delodajalci priznamo potrebo po odklopu in regeneraciji ter zaposlenim omogočimo dovolj časa za počitek.

Ustvarjanje smiselnega dela

Delodajalci lahko pomagamo zaposlenim razumeti, kako njihovo delo prispeva k širšim ciljem organizacije. Redne povratne informacije, priznanje za dosežke in spodbujanje občutka pripadnosti ekipi so ključni elementi za ustvarjanje smisla pri delu.

Plača je le začetek, ne pa konec

Višja plača je lahko močan motivator za sprejem nove službe, vendar sama po sebi ne bo dovolj, da bi nas dolgoročno obdržala pri delodajalcu.

Pravi ključ do zadovoljstva pri delu in zvestobe organizaciji so nematerialni dejavniki, ki prispevajo k našemu občutku varnosti, pripadnosti in osebnega razvoja. Delodajalci, ki razumejo to dinamiko in aktivno vlagajo v svoje zaposlene, bodo na dolgi rok uspešnejši pri zadrževanju talentov in ustvarjanju pozitivnega delovnega okolja.

Za zaposlene pa je pomembno, da pri iskanju novih priložnosti ne gledamo le na višino plače, temveč tudi na to, ali nam novo delovno okolje nudi priložnosti za rast, priznanje in ravnovesje, ki ga potrebujemo za dolgoročno zadovoljstvo in uspeh. Plača je pomembna, vendar pa pravi uspeh najdemo v okolju, kjer se lahko resnično dobro počutimo.

Ostali članki

HR : od operativne do strateške vloge

13.10.2024
Anita Lovše, senior svetovalka Competo V mlajših letih sem delo v kadrovski službi razumela kot najbolj plemenito stvar, ki jo lahko počnem v...

Zahtevne razmere so priložnost, da kadrovska funkcija pokaže svojo strateško vlogo

13.10.2024
Nina Potisek, partnerka Competo V takšni ali drugačni vlogi se s kadrovsko funkcijo ukvarjam že skoraj 30 let in spremljam njen razvoj. Zdi se mi,...

Kako ustvariti pogoje, ki pritegnejo računovodje?

11.10.2024
Maša Budnar Radilović, svetovalka za iskanje in selekcijo Competo   Področje računovodstva v Sloveniji se v zadnjih letih sooča z izrazitim...