Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Raziskava plač

Raziskava plač v Competu je kombinacija interne analize razmerij plač in benchmarka razmer na trgu. Z njo v eni potezi pogledate, kaj se vam s plačami dogaja v podjetju, in kako se to primerja z dogajanjem širše v Sloveniji.

Zakaj se odločiti za raziskavo plač?

Plače zaposlenih so tematika, ki nikoli zares ne počiva, in imajo za podjetje velik pomen – na eni strani z vidika obvladovanja stroškov, na drugi strani pa z vidika privabljanja in zadržanja zaposlenih. Pred sprejemanjem odločitev o sistemskih spremembah plač ali usklajevanjih in dvigih za specifične profile je zato ključnega pomena pridobiti kvalitetne informacije o tem, kaj se na trgu s plačami dogaja. Le tako lahko sprejemamo zares informirane odločitve o tem, kako postopati pri spremembah na področju plač.

Kaj vključuje raziskava plač?

  1. Raziskavo in pregled plač za izbrane profile v točno določenih podjetjih v Sloveniji, ki jih pred začetkom dogovorita Competo in naročnik, da je benchmark karseda relevanten.
  2. Pripravo strukturiranega agregatnega poročila za izbrane profile, ki vsebuje pregled po osnovnih bruto plačah, fiksnih letnih plačah in celotni letni plači (vključno z variabilnim delom in regresom). Na željo naročnika lahko vključimo tudi druge informacije (npr. višina dodatkov za delo v manj ugodnih delovnih pogojih in drugih dodatkov, povračilo stroškov za prehrano, druge ugodnosti in bonitete…).

Kako poteka raziskava?

  1. Uskladitev z naročnikom glede interesnih podjetij za primerjavo ter dodatnih podatkov za vključitev v raziskavo (povračila stroškov, dodatki za delo v manj ugodnih delovnih pogojih…).
  2. Pridobitev dodatnih informacij glede delovnih mest, vključenih v raziskavo (npr. opisi delovnih mest iz sistemizacije). Slednje je potrebno za lažje usklajevanje delovnih mest s sodelujočimi podjetji.
  3. Kontaktiranje interesnih podjetij in usklajevanje sodelovanja. To vključuje komuniciranje o naravi raziskave, pridobivanje interesa za sodelovanje, podpisovanje NDA pogodb o sodelovanju, usklajevanje internih delovnih mest v podjetju z delovnimi mesti, vključenimi v raziskavo, in svetovanje za ustrezno pripravo podatkov za raziskavo.
  4. Priprava poročil. Ko so podatki vseh sodelujočih podjetij zbrani, Competo pripravi primerjalno poročilo za naročnika in poenostavljeno poročilo z benchmarkom za druga sodelujoča podjetja. Iz poročil nikjer ni mogoče razbrati podatkov za posamezno sodelujoče podjetje.

Competovi strokovnjaki ves čas ob izvajanju nudijo podporo, svetovanje in visoko stopnjo zaupnosti pri rokovanju z občutljivimi podatki.

Kaj pridobite z raziskavo plač?

  • Vpogled v trenutno stanje plač in plačnih razmerij v podjetju.
  • Aktualno informacijo o razmerah na trgu iz podjetij, ki so za nas relevantna.
  • Poglobljeno poročilo z analizo vseh pridobljenih informacij in intuitiven povzetek rezultatov, ki je zgovoren že na prvi pogled.
  • Podlago za načrtovanje in sprejemanje pomembnih odločitev o plačah.