Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Dopust in notranji boj

Ležim na plaži, valovi šumijo v ozadju, sonce prijetno greje … in vendar se nikakor ne morem izklopiti. Misli mi švigajo na službo in odprte projekte. Telefon, ki sem ga nameraval pustiti v hotelski sobi, je v moji torbi. Tiho vibrira z novimi obvestili. In jaz se ne morem odklopiti.

Razmišljam: “Kaj če me potrebujejo? Kaj če se zgodi kaj pomembnega in nisem tam, da pomagam? Kaj če se bo v drugi fazi projekta kaj zalomilo? Kaj če kolegica Nataša česa ne bo zmogla?” Ta notranji boj mi ne da miru. Občutek krivde, da ne delam, ko bi moral počivati, je uničujoč za moj duševni mir. Toda, kako naj se mu izognem? Začutim, da me obdaja neizbežen cikel skrbi. Misli o nepopolnih nalogah, možnih težavah in pričakovanih e-mailih me že leta spremljajo tudi na najbolj eksotičnih lokacijah.

Vam je občutek poznan? Sodite tudi vi med tiste, ki “službo” nosijo tudi na dopust? Zakaj ne moremo izklopiti?

Občutek nujnosti in nepogrešljivosti je eden glavnih razlogov, zakaj mnogi zaposleni ne morejo odklopiti med dopustom. Verjamemo, da brez naše prisotnosti stvari ne bodo tekle gladko, kar vodi v stalno preverjanje e-mailov in skrbi o službenih zadevah. Poleg tega strah pred tem, da bi nekaj zamudili, dodatno prispeva k naši nezmožnosti izklopa.

Perfekcionizem in odgovornost

Mnogi zaposleni so perfekcionisti, ki verjamejo, da morajo imeti popoln nadzor nad vsem, kar se dogaja v njihovem delovnem okolju. Ta miselnost nas vodi v prepričanje, da moramo biti ves čas dosegljivi, kar pa je daleč od resnice. Podjetje lahko deluje brez nas za kratek čas, in naše zdravje in dobro počutje sta pomembnejša od popolnega nadzora nad vsako malenkostjo.

Digitalna odvisnost

Sodobna tehnologija omogoča stalno povezljivost, kar je sicer prednost, a hkrati tudi “prekletstvo”. Pametni telefoni, tablice in prenosni računalniki nas držijo v stalni pripravljenosti, tudi ko smo na dopustu. Prejemanje obvestil o novih e-mailih, sporočilih in nalogah nas nenehno vleče nazaj v delovno okolje, kar preprečuje resnično sprostitev.

Kako se resnično odklopiti?

 

1. Načrtovanje dopusta

Pred odhodom na dopust poskrbite, da so vsi pomembni projekti v fazi, ki omogoča vašo odsotnost. Dodelite odgovornosti sodelavcem in poskrbite za jasne komunikacijske kanale. Jasno obvestite sodelavce o svoji odsotnosti in določite osebo, ki bo prevzela vaše naloge.

2. Omejitev dostopa do tehnologije

Nastavite avtomatski odgovor na e-pošti, ki obvešča o vaši odsotnosti. Omejite uporabo telefona in drugih elektronskih naprav. Pustite telefon v hotelski sobi ali ga uporabljajte le za nujne klice.

3. Ustvarjanje novih navad

Vadite tehnike sproščanja, kot so meditacija, joga ali branje knjige. Osredotočite se na dejavnosti, ki vas veselijo in napolnijo z energijo. Prakticirajte čuječnost (mindfulness) in se osredotočite na trenutke, ki jih preživljate na dopustu.

4. Pozitivni samo-pogovor

Spomnite se, zakaj je dopust pomemben. To je čas za regeneracijo, kar vam omogoča, da se vrnete bolj produktivni in motivirani. Zavedanje, da je odklop ključen za vaše duševno in telesno zdravje, vam lahko pomaga premagati občutke krivde.

5. Postavljanje meja

Ugotovite, kje se konča vaša odgovornost in kje se začne odgovornost vaših sodelavcev. Zaupanje v ekipo je ključno za sprostitev in uživanje na dopustu.

Praktični nasveti za boljši odklop

 

Načrtujte vnaprej

Preden odidete na dopust, poskrbite, da so vsi projekti v fazi, ki omogoča vašo odsotnost. Dodelite odgovornosti sodelavcem in poskrbite, da so vsi obveščeni o vašem dopustu.

Digitalni detoks

Poskusite omejiti uporabo elektronskih naprav. Nastavite samodejni odgovor na e-pošti, ki obvešča o vaši odsotnosti in usmerja ljudi k osebi, ki vas nadomešča.

Uživajte v trenutku

Osredotočite se na trenutke, ki jih preživljate na dopustu. Prakticirajte čuječnost (mindfulness) in se osredotočite na to, kar vas obdaja: na vonje, zvoke in občutke.

Sprejmite nepopolnost

Zavedajte se, da popolnost ni dosegljiva in da se lahko stvari odvijajo tudi brez vas. Sprostite se in uživajte v času zase.

Dopust je nujen za naše mentalno in fizično zdravje.

Nič ni narobe, če se občasno spopadamo z občutki krivde ali strahu pred izgubo nadzora, vendar je pomembno, da se zavedamo, da je naš odklop ključ do boljše produktivnosti in bolj kakovostnega življenja. Ko se naučimo resnično izklopiti, pridobimo novo perspektivo in energijo, ki jo potrebujemo za soočanje z vsakodnevnimi izzivi. S pravo mero pripravljenosti in zaupanja v ekipo lahko dosežemo, da je naš dopust resnično čas za počitek in regeneracijo. Sprostitev in mentalni odklop nam omogočata, da se vrnemo močnejši, bolj osredotočeni in pripravljeni na nove izzive.

Želimo vam, da bo vaš naslednji dopust priložnost za resnično odklopitev od dela – brez občutka krivde in z zavedanjem, da si to zaslužite.

Ostali članki

HR : od operativne do strateške vloge

13.10.2024
Anita Lovše, senior svetovalka Competo V mlajših letih sem delo v kadrovski službi razumela kot najbolj plemenito stvar, ki jo lahko počnem v...

Zahtevne razmere so priložnost, da kadrovska funkcija pokaže svojo strateško vlogo

13.10.2024
Nina Potisek, partnerka Competo V takšni ali drugačni vlogi se s kadrovsko funkcijo ukvarjam že skoraj 30 let in spremljam njen razvoj. Zdi se mi,...

Kako ustvariti pogoje, ki pritegnejo računovodje?

11.10.2024
Maša Budnar Radilović, svetovalka za iskanje in selekcijo Competo   Področje računovodstva v Sloveniji se v zadnjih letih sooča z izrazitim...