Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Headhunting: Kaj verjamemo v Competu?

Na področju zaposlovanja in iskanja talentov je veliko percepcij in prepričanj o delu headhunterjev. Ena od pogostejših trditev, s katero se srečujemo, je: »Headhunterji samo prodajate kandidate.« V Competu se s to trditvijo nikakor ne poistovetimo. Naš pristop do headhuntinga je veliko globlji in temelji predvsem na vzpostavljanju ter gradnji odnosov.

Več kot le iskanje – gre za odnose

Headhunting za nas ni samo poslovni dogovor – gre za dolgoročno sodelovanje, ki temelji na zaupanju in spoštovanju tako kandidatov kot podjetij. Ko se povežemo s kandidatom, je naš prvi korak aktivno poslušanje. Pomembno nam je, da poslušamo in slišimo, da razumemo posameznikovo trenutno situacijo in karierne cilje. Pogosto se zgodi, da je oseba v trenutni službi zadovoljna in ni odprta za nove priložnosti. V takšnem primeru se vedno zahvalimo za iskrenost in zaupanje. Pri nas ni pritiska, ni prepričevanja, da bi nekoga silili v spremembo, če to ni njegova želja.

Ko pa najdemo posameznika, ki razmišlja o menjavi, postavimo kvaliteto odnosa in transparentnost na prvo mesto. Ne želimo zgolj zapolniti pozicije, temveč zagotoviti prileganje. Poglobimo se v njegovo motivacijo, pričakovanja in dolgoročne želje. Če ob pregledu priložnosti ugotovimo, da določena pozicija ne ustreza njegovim pričakovanjem, to odkrito povemo tako kandidatu kot naročniku. Tak pristop morda ni vedno najhitrejši, je pa odkrit ter pošten in zagotavlja, da na koncu obe strani dobita tisto, kar iščeta.

Več agencij, večja verjetnost uspeha? Ne pri nas!

Pogosto slišimo tudi stavek: »Več agencij pomeni večjo verjetnost, da bomo našli pravega kandidata.« Naša filozofija je drugačna in temelji na kakovosti odnosov, ne na kvantiteti sodelujočih agencij.

Verjamemo, da uspeh zaposlitvenega procesa ni odvisen od števila agencij, temveč od globine in kakovosti odnosa, ki ga vzpostavimo tako z naročniki kot kandidati.

Iskanja in izbora se lotimo na način, ki nam omogoča, da se resnično poglobimo v potrebe podjetja. Vsak zaposlitveni proces zahteva čas – ne gre za tekmo s časom ali za to, kdo bo najhitreje predstavil kandidate. Procesi so uspešni takrat, ko obstaja zaupanje in razumevanje med vsemi vpletenimi. Ekskluzivno partnerstvo nam omogoča, da ustvarimo boljše odnose, kar pripomore k boljšim rezultatom. Le tako lahko resnično razumemo kulturo podjetja, vrednote in dolgoročne cilje ter v skladu s tem poiščemo pravega kandidata.

Poglobljen proces iskanja

V iskanje talentov se pri Competu podamo premišljeno. Pri kandidatih gradimo odnos skozi poglobljene razgovore, kjer ne raziskujemo le njihovih delovnih izkušenj, temveč tudi vedenjske vzorce, psihološke značilnosti ter osebnostne lastnosti. Za še globljo analizo uporabljamo psihološka poročila, ki nam pomagajo oceniti čustveno inteligenco, vrednote in splošno ujemanje z organizacijsko kulturo podjetja.

Tak pristop terja svoj čas. Ne gre za hiter proces, vendar verjamemo, da je le s takim načinom dela mogoče zagotoviti dolgoročno zadovoljstvo tako kandidatov kot podjetij. Naša ekipa pri vsakem iskanju investira čas in energijo, da zagotovi prileganje ne le z vidika veščin, temveč tudi vrednot in kulture.

Boljši odnosi, boljši rezultati

Naša filozofija je jasna – boljši odnosi prinašajo boljše rezultate. V Competu verjamemo, da je ključ do uspešnega headhuntinga prav v odnosih, ki jih gradimo. Ne gre zgolj za iskanje in predstavljanje kandidatov, temveč za to, da razumemo osebo za CV-jem, da razumemo njene ambicije, motivacijo in življenjske cilje. Ko vzpostavimo odnos, temelječ na zaupanju in transparentnosti, so rezultati dolgoročni in uspešni za vse vpletene.

Verjamemo, da je prav to naš USP: headhunting ni tekma ali prodaja, temveč proces, ki ga gradimo na trdnih temeljih zaupanja in spoštovanja.

Vsak zaposlitveni proces je zgodba zase. Čeprav ni vedno enostavno in hitri rezultati niso vedno zagotovljeni, smo prepričani, da je dolgoročno sodelovanje na temelju zaupanja edini pravi način za dosego trajnostnih uspehov. Pri Competu stremimo k temu, da postanemo pravi partnerji tako kandidatom kot podjetjem, saj verjamemo, da so le kakovostni odnosi ključ do resnično dobrih rezultatov.

Zato stojimo za trditvijo: Boljši odnosi, boljši rezultati.

Ostali članki

HR : od operativne do strateške vloge

13.10.2024
Anita Lovše, senior svetovalka Competo V mlajših letih sem delo v kadrovski službi razumela kot najbolj plemenito stvar, ki jo lahko počnem v...

Zahtevne razmere so priložnost, da kadrovska funkcija pokaže svojo strateško vlogo

13.10.2024
Nina Potisek, partnerka Competo V takšni ali drugačni vlogi se s kadrovsko funkcijo ukvarjam že skoraj 30 let in spremljam njen razvoj. Zdi se mi,...

Kako ustvariti pogoje, ki pritegnejo računovodje?

11.10.2024
Maša Budnar Radilović, svetovalka za iskanje in selekcijo Competo   Področje računovodstva v Sloveniji se v zadnjih letih sooča z izrazitim...